WhatsApp
Email
Facebook
Bericht ons

De eerste week Dakar 2019 zit er op voor Tim en Tom!

Arequipa – Tim en Tom Coronel hebben de rustdag van de Dakar Rally 2019 gehaald. Het tweede deel van de marathonetappe rond Arequipa verliep niet zonder problemen maar nu is er tijd om even bij te tanken.

 

Na een vlekkeloze start van de zwaarste uithoudingsproef voor mens en machine ontstonden op het eerste deel van de tweedaagse marathonetappe de eerste probleempjes. De ‘Beast 2.0’ had, net als de voertuigen van menig andere deelnemer, moeite met het fijne en mulle fesh fesh-zand.

 

 

Het duo kwam op donderdag laat in de avond aan in het marathonbivak en was tot diep in de nacht aan het sleutelen. Tim legde uit: “We hebben de remleidingen aan de voorkant vervangen. Op de proef van donderdag zat ons luchtfilter helemaal vol fesh fesh waardoor we geen vermogen meer hadden. Richard de Groot heeft ons door de vallei gesleept, maar daarbij sloeg de sleepkabel om het wiel heen en trok alle remleidingen kapot. Oeps!” Dat was niet het enige klusje dat op het programma stond, vulde Tom aan: “We hebben gewoon lekker gesleuteld, tot een uur of half 3 in de nacht. Alles waarvan we dachten dat het gerepareerd moest worden hebben we onder handen genomen.”

 

Toch bleek op de 452 kilometer lange special richting Arequipa dat niet alle problemen helemaal opgelost waren. Tom: “Tjonge jonge, wat was dit moeilijk! Het was gewoon niet te doen. We hadden problemen met het bandenaflaatsysteem en het bodywork liet los. Daar hebben we veel tijd aan moeten besteden dus dat was effe jammer. Het is niet anders, we rijden in elk geval nog.”

 

Het laatste deel van de etappe werd geneutraliseerd. Tim legde uit: “We kwamen na de neutralisatie aan bij de laatste veertig kilometer, stond daar opeens een man met een rode vlag. We mochten de proef niet meer op vanwege veiligheidsredenen. Het was te mistig en daardoor gevaarlijk. Maar we zijn er weer doorheen. Nu de rustdag, tijd om de auto weer op te knappen en zelf even bij te komen.”

 

 

AREQUIPA – Drie vlekkeloze etappes, een moeizame marathonetappe en een beroving van de persauto. Het was me het weekje wel voor Tim en Tom Coronel!

 

Het eerste deel van de Dakar Rally 2019 zit erop. De vijf loodzware etappes hebben al heel wat slachtoffers gemaakt. Tim en Tom kwamen de eerste dagen met de gloednieuwe ‘Beast 2.0’ verrassend goed door, zonder een centje pijn. De marathonetappe bleek ook voor de tweeling een kantelpunt. Er ontstonden wat betrouwbaarheidsproblemen maar die waren keer op keer zonder al te veel moeite op te lossen. Zo konden Tim en Tom met een goed gevoel terugblikken tijdens de rustdag.

 

“Eindelijk rustdag! Althans, zo noemen ze het maar in praktijk is iedereen op de rustdag drukker dan op een normale dag”, zei Tom lachend vanuit het bivak. “We hebben het beestje een goede servicebeurt gegeven. Er waren wat problemen met het bandenaflaatsysteem en de compressor. Dat is nu verholpen voor de tweede week. Ook het luchtfilter moest aangepakt worden door al dat fesh fesh. Man, wat is dat een vies spul. Maar het ziet er weer top uit voor de tweede week.”

 

 

Tim vulde aan: “En er zit weer een motorkap op. Die waren we kwijtgeraakt in de duinen. Nu ziet hij er weer spik en span uit. Het team heeft ongelofelijk hard gewerkt zodat wij er weer fris tegenaan kunnen voor de tweede week. Vooralsnog hebben we weinig echte problemen gekend. Alles gaat soepel en voorspoedig. Hier en daar een tegenslagje maar dat hoort bij Dakar. Ze proberen je echt te slopen, maar dan kennen ze de Coronels nog niet!”

Nieuwsbrief